آسانسور چیست
آسانسور چیست
نکات مربوط به آسانسور
امروزه جایگاه آسانسور ها در جهان و در صحنه زندگی روزمره افراد دیگر یک کالا و وسیله نقلیه عمودی محسوب نمیشود. افزایش جمعیت جهان توسعه شگفت آور شهرها تولد و تکامل آسانسورهای مدرن و پیچیده ساخت آسمانخراش ها و بلند مرتبه های عظیم و برج های نمادین سر به فلک کشیده کشورها رشد رفاه فردی و اجتماعی و...همه و همه دست به دست یکدیگر داده و این وسیله پیچیده تکنولوژی را به تلفیقی از مجموعه فن آوری های نوین امروزی تبدیل نموده است.
رعایت استاندارد های ساخت نصب بهره برداری و نگهداری و مهمتر از آنها افزایش دانش عمومی و تخصصی در خصوص استانداردهای این وسیله ضروری رفاهی ضمن تاثیرگذاری بر جلوگیری از بروز حوادث و وقایع گوناگون می تواند موجب ارتقاء کیفی و ایمنی آن در کلیه زمینه ها گردیده و نیز بر افزایش آرامش و آسایش خاطر کاربران تاثیر گذار باشد.
در این خصوص نکات پیش رو به تعدادی از مهمترین این مسایل اشاره خواهد داشت.
همانطور که می دانید آسانسور یا بالابر وسیله ای برای انتقال از طبقه ای به طبقه دیگر در ساختمانهای مختلف می باشد و در واقع اتاقک متحرکی است که می توان توسط آن به طبقات بالا یا رفت.
در تعریفی مشابه ، آسانسور به مجموعه تجهیزات حمل و نقل گفته می شود که انتقال عمودی مردم و یا وسایل بین طبقات ساختمان را فراهم می نماید.
یک آسانسور توسط موتور آسانسور نیروی لازم برای حرکت عمودی کابین را فراهم می کند. همچنین فرمانهای لازم برای توقف های خودکار و کنترل آسانسور توسط تابلو فرمان آسانسور انجام می شود.
آسانسور
آسانسور از لحاظ نحوه وارد شدن نیروی محرکه به کابین آسانسور به چهار دسته کلی تقسیم می گردد:
انواع آسانسور
آسانسور کششی
آسانسور هیدرولیک
آسانسور وینچی
آسانسور مغناطیسی
1-در ساختمان های بیش از 3 طبقه یا حد اکثر طول مسیر حرکت 9 متر تعبیه آسانسور الزامی است.
2-در ساختمانهای 8 طبقه یا با طول مسیر حرکت 28 متر و بیشتر باید حداقل 2 آسانسور تعبیه گردد.(حتی اگر از نظر تئوری یکی کافی باشد)
3- در کلیه ساختمانها ی با طول مسیر حرکت بیش از 28 متر حداقل یک آسانسور مناسب حمل بیمار (برانکاربر) ضروریست.
4- در بیمارستانهای بیش از یک طبقه وجود حداقل یک آسانسور تخت بر اجباری است.(در صورت وجود سطح شیبدار این الزام منتفی است.)
5- محل استقرار آسانسور باید طوری باشد که حداکثر پیاده روی از در ورودی ساختمان یا آپارتمان برای سوار شدن در هر طبقه 45 متر باشد.
6-در صورتی که آسانسورها سه دستگاه یا کمتر باشد میتوان آنهارا مجاور یکدیگر نصب نمود.
7-در صورتیکه آسانسورها بیش از سه دستگاه باشد بهتر است الف-در دو نقطه متفاوت نصب شوند.ب- در دو گروه روبروی هم قرار بگیرند.
8- عبور هیچ وسیله ای غیر از تجهیزات خود آسانسور ها از داخل چاه آسانسور مجاز نمی باشد.
9-در ساختمانهای دارای برق اضطراری باید حداقل یک آسانسور بتواند به انتخاب از برق اضطراری تغذیه شود این سیستم باید به طور خودکار فعال شود.
10-نصب دستگیره در داخل کابین در ارتفاع 90 سانتیمتر و روی یکی از دیوارها و به فاصله 2 سانتیمتر از بدنه کابین توصیه می شود.
11-نصب دستگیره ای بر روی یکی از دیواره های کابین ترجیحا در عقب با سطحی صاف و با فاصله ای حداقل 20 میلیمتر از دیواره و ارتفاع 90 سانتیمتر از کف کابین الزامی است.
12- ارتفاع دکمه زنگ اخبار و دکمه توقف اضطراری که پایین ترین دکمه ها هستند 89 سانتیمتر و بالا ترین دکمه ها نباید بیش از 137 سانتیمتر از کف ارتفاع داشته باشند. حداقل فاصله این کلیدها از ورودی کابین 40 سانتیمتر است.
13-زنگ اخبار آسانسور باید مجهز به باطری قابل شارژ باشد و حتی المقدور امکان نصب زنگ کمکی در اتاق نگهبانی نیز فراهم گردد.
14-در حالت کارکرد عادی باز کردن دز طبقه و یا هر یک از لته ها (در مورد درهای چند لته ای)نباید امکان پذیر باشد مگر آنکه کابین در حالت توقف بوده و یا در حال رسیدن به نقطه توقف در منطقه بازشوی درب باشد.
15- تغیرات اساسی در آسانسور ها در صورتیکه منجر به :
الف-تغییر محل
ب- تغییر سرعت
ج-تغییر ظرفیت آسانسورها گردد باید با رعایت مقررات مبحث 15 وزارت مسکن و شهر سازی معاونت نظام مهندسی و اجرای ساختمان انجام گیرد.
16- در صورتیکه فقط یک آسانسور برای ساختمانی پیش بینی شود این آسانسور باید با ظرفیت حداقل 630 کیلوگرم (هشت نفره) و سرعت مجاز حداقل 63/0 متر بر ثانیه انتخاب گردد.
17-در ساختمانهایی با ارتفاع 28 متر و بیشتر استفاده از سیستم کنترل آتش نشان در آسانسورها الزامی است.
18- ابعاد چاه آسانسورهای کششی باید متناسب با:
الف- ظرفیت آسانسور
ب- نوع دربها
ج- سرعت آسانسور پیش بینی گردد.
19-برای سیستم برق آسانسورها مطابق استاندارد (مبحث طرح و اجرای تاسیسات برقی ساختمانها نشریه 1-110 )باید اتصال زمین مناسب در نظر گرفته شود(چاه ارت یا میله ارت)
20-تعریف بالا سری(Overhead):فاصله قائم کف بالاترین توقف تا زیر سقف چاه آسانسور را بالا سری گویند.
21- تعریف عمق چاه(pit):فاصله قائم بین کف پایین ترین توقف تا کف چاه آسانسور راپیت یا چاهک گویند.
22- طول مسیر حرکت(travellength):ارتفاع بین کف طبقه اصلی ورودی تا کف بالاترین طبقه توقف آسانسور گویند.
23-در استفاده از آسانسورهای گروهی عمق چاهک مشترک (pintمشترک)و حداقل بالاسری مشترک(overheadمشترک)آسانسورها برابر است با عمق چاهک و بالا سری سریعترین آسانسور در گروه.
24-هر چاه باید دارای دیواره های بدون وزنه و کف و سقف باشد. تنها چاه های باز مجاز عبارتند از:
الف-محل نصب دربهای طبقات
ب- محل درهای بازرسی و اضطراری چاه و دریچه های بازدید
پ- دریچه ها