محاسبه ابعاد چاه در آسانسور
محاسبه ابعاد چاه در آسانسور
همانطور که عنوان شد، به دلیل وجود درها، در مقابل یکدیگر و با توجه به شکل ۲، وزنه تعادل در بغل چاه قرار میگیرد که در این حالت ۴ فضای تعیین کننده در ابعاد چاه وجود دارد که عبارتند از:
- فضای موردنیاز برای کابین در عرض و عمق (طبق جداول شماره قبل ابعاد موردنظر را به دست میآوریم.)
- فضای موردنیاز برای ریلها در دو طرف چاه
- فضای موردنیاز برای هر در، در عرض و عمق
- فضای موردنیاز برای وزنه تعادل
آسانسورهای با دو در مجاور
تنها مورد استفاده عدم وجود امکان نصب کلیه درها در یک راستا است که پیشنهاد میشود طراحان ساختمان از ایجاد چنین شرایطی در طراحی جلوگیری نمایند چراکه اجرای این قبیل آسانسورها منجر به صرف هزینههای اضافی میگردد. ضمنا پیشنهاد میشود قبل از طراحی و یا در حین آن مشاور خود، مشورت نمایید.
کابین آسانسور دارای دو پخ در دو کنج میباشد، بنابراین فرم کابین بر اساس استانداردهای متداول نیست و ابعاد آن بر طبق حداقل و حداکثر مساحت مجاز، انتخاب میشود.
لازم به توضیح است با وجود توضیحات فوق اگرچه سعی شده است فضای کافی و قابل قبول در طراحی چاههای خاص توسط مهندسان معمار و طراحان ساختمان در نظر گرفته شود ولی امروزه راه حالهای دیگری نیز برای اجرای آسانسورهای خاص، در نظر گرفته میشود مانند آسانسورهای بدون موتورخانه و آسانسورهای کششی با کابین لیفتراکی که نیاز به نصب ریلهای مورب را در آسانسورهای دو در مجاور منتفی مینماید. همه این راه حلها در کوچکتر شدن فضای موردنیاز سیستم آسانسور کاربرد دارند.
در پایان پیشنهاد میگردد در شرایط خاص و حتی شرایط عادی با مشاور آسانسور خود در مورد انواع سیستمهای موجود مشورت نمایید تا اجرای آسانسور در موعد مقرر به بهترین نحو صورت پذیرد.
چاه در آسانسورهای نمادار
چاه آسانسور میتواند با صفحات بزرگ و شفاف پوشیده شده یا به طور عمده باز باشد.
پوشش چاه آسانسور
چاه آسانسور در طبقاتی که ممکن است در دسترس عموم باشد باید دارای پوششی به شرح ذیل باشد:
این پوشش میتواند شیشهای باشد.
ارتفاع دیوارهها از سمت ورودی آسانسور حداقل ۵/۳ متر باشد.
ارتفاع دیوارهها باید از سطح هر دسترسی ۵/۲ متر باشد به شرطی که فاصله این دیوارهها با قطعات متحرک آسانسور حداقل ۵/۰ متر باشد.
اگر فاصله دیواره با قطعات متحرک از ۵/۰ متر بیشتر شود؛ ارتفاع دیواره میتواند متناسب با این افزایش، کاهش یابد، به طوریکه در فاصله ۲ متری، این ارتفاع تا حداقل ۱/۱ متر مجاز خواهد بود.
در پایین ترین طبقه یا زیر آن فضایی برای پرسنل سرویس کار تامین شود، به نحوی که بتوانند به قسمتهای خارجی کابین برای نظافت یا سرویس دسترسی پیدا نمایند و فاصله باز افقی بایستی حداقل ۴۵ سانتیمتر باشد.